Koira-avusteisen työmuodon yksi tärkeimpiä kulmakiviä on koiran ja ohjaajan sujuva yhteistyö. Tämä vaatii molemminpuolista luottamusta ja hyvää kontaktia. Koulutuksessa tulee käyttää positiivisia koulutusmenetelmiä. Mahdollisia apuvälineitä käytettäessä on huolehdittava siitä, ettei niiden käyttö aiheuta koiralle epämukavuutta, haittaa tai vaaraa. Koira-avusteisessa interventiossa käytettävän koiran tulee olla peruskoulutettu. Tavallisimpien vihjeiden lisäksi koiran kanssa on hyvä harjoitella rauhoittumista. Myös käsimerkkien opettaminen koiralle voi olla hyödyllistä asiakastilanteissa. Turvallisuuden kannalta koiran on hyvä osata myös poistua tilasta katseella ohjaamalla, käsi- tai äänimerkillä.
Omatoimisessa harjoittelussa koirakko harjoittelee koira-avusteista työmuotoa ohjaajan työpaikalla. Koira-avusteista työmuotoa toteutettaessa huomioidaan erityisesti koiran jaksaminen työpaikalla. Koirakon aloittaessa harjoittelun sovitaan siitä työnantajan kanssa. Yhdessä työnantajan kanssa suunnitellaan toimivat käytänteet koirakon toimintaan sekä ilmoittetaan työmuodosta myös muulle henkilökunnalle sekä asiakkaille. Materiaalit-kohdasta voi tulostaa ammattialakohtaiset esitteet työpaikalle. Ohjaaja dokumentoi jatkuvasti koiran ja asiakkaan välistä interventiota.
Vinkkejä ja vertaistukea
Vinkkejä koira-avusteiseen työhön tai koirankoulutukseen yleisesti voi kysyä työmuotoa jo kauemmin käyttäneiltä ammattihenkilöiltä esimerkiksi yhdistyksen Facebook ryhmässä.
Opetusalan henkilöille löytyy oma ryhmänsä Opet ja koirat kasvatustyössä, puheterapeuteille koira-avusteinen puheterapia.