Soveltuvuusarvio

kasvatus-ja-kuntoutuskoirakon prosessi

Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n soveltuvuusarvioon voivat tulla joko yhdistyksen jäsenet tai ei-vielä jäsenet.

Mikäli työpari haluaa valmistua viralliseksi kasvatus- ja kuntoutuskoirakoksi, tulee ammattihenkilön

  • olla pohjakoulutukseltaan sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilainen,
  • osallistua soveltuvuusarvion lisäksi Koira-avusteisen kasvatus- ja kuntoutustyötäydennyskoulutukseen
  • sekä tehdä tämän jälkeen koirakon työnäyttö.

Soveltuvuusarvion sisältö ja läpäisyn edellytykset

Yhdistyksen järjestämä soveltuvuusarvio on tarkoitettu kasvatus- ja kuntoutuskoirakoksi haluavalle ohjaajalle ja hänen koiralleen. Soveltuvuusarvion tarkoitus on tarkistaa, soveltuuko koira työskentelyyn eri tukea tarvitsevien ihmisten kanssa.

Soveltuvuusarvioon koirakko voi osallistua ennen Koira-avusteinen kasvatus-ja kuntoutustyö -täydennyskoulutusta tai muuna sopivana ajankohtana.

Soveltuvuusarviossa asiantuntijatuomarimme arvioivat koirakon soveltuvuutta työhön erilaisten pienten tehtävien avulla.

Kokeessa kartoitetaan mm.

  • koiran reagointia erilaisiin pintoihin ja ääniin,
  • yhteistyötä omistajansa kanssa sekä suhtautumista muihin ihmisiin.

Soveltuvuusarviossa koirakko suorittaa toisen koiran ohituksen ulkona.

Kokeeseen osallistuvan koiran ei edellytetä olevan huippuunsa hiottu tottelevaisuusmestari, vaan perustapakasvatuksen saanut koira. Koira ei saa pelätä ihmistä tai osoittaa aggressiivisuutta missään testitilanteessa.

Aggressiivinen koira hylätään heti, eikä koira tällöin voi uusia soveltuvuusarviota. Hylkäävä piirteitä ovat myös koiran jatkuva rauhattomuus, voimakas pelokkuus sekä haukkuminen.

Koiran tulee olla kokeen aikana täyttänyt yhden (1) vuoden.

Lyhytkuonoisilta roduilta vaaditaan hyväksytysti suoritettu kävelytesti. Huomaathan, että koira voi osallistua kävelytestiin täytettyään 18 kuukautta. Lisätietoa Kennelliiton järjestämästä kävelytestistä löydät täältä.

Laumanvartijarotuisilta tai muuten voimakkaan vartiointitaipumuksen omaavilta koiraroduilta edellytämme vähintään kolmen (3) vuoden ikää ennen soveltuvuusarvioon tulemista. Tällöin koira saa kypsyä rauhassa.

Soveltuvuusarviossa koiran tulee olla sirutettu. Tuomarit tarkistavat koiran sirunlukijalla.

Hyväksytystä soveltuvuusarviosta saa todistuksen. Soveltuvuusarviotodistus on voimassa kolme vuotta, jonka aikana koirakon tulisi suorittaa työnäyttö. Jos työnäyttöä ei suoriteta kolmen vuoden aikana, soveltuvuusarvio tulee uusia.

Ilmoittautuminen arvioon

Soveltuvuusarvio 8.1.2021 alkaen jäsenille 135€ ja ei-jäsenille 175€.

Soveltuvuusarvion läpäissyt koirakko saa käyttää Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n oppilashuivia, kunhan myös täydennyskoulutus on suoritettu.

Kokeisiin ilmoittaudutaan yhdistyksemme Nepton jäsentietopalvelun kautta. Ennen arviota ohjaajalle lähetetään tarkemmat kirjalliset ohjeet soveltuvuusarvion käytännön järjestelyistä sekä valmistautumisesta.

Tästä pääset lukemaan enemmän soveltuvuusarviosta.

Mikäli olet jo yhdistyksen jäsen ja yhdistyksen tiedossa on käytössäsi oleva sähköpostiosoite, pääset helpoiten kirjautumaan sisään ”Unohditko salasanan?” –linkin takaa. Ohjelma lähettää käytössäsi olevaan sähköpostiosoitteeseen uuden salasanan ja pääset sen muokkaamaan palvelussa.

Mikäli et ole vielä yhdistyksen jäsen, rekisteröidy palveluun ja samalla haet yhdistyksen jäsenyyttä. Mikäli et halua liittyä yhdistyksen jäseneksi, mutta haluat tulla tekemään soveltuvuuskokeen, laita sähköpostia suoraan koirakoevastaava@kasvatus-kuntoutuskoirat.fi

Mikäli Nepton ei anna ilmoittautua, soveltuvuusarvio on jo täynnä. Jos haluat ilmoittautua jonottamaan peruutuspaikkaa, voit lähettää postia suoraan koirakoevastaavalle koirakoevastaava@kasvatus-kuntoutuskoirat.fi.

Mikäli Nepton jäsentietopalvelun käytössä on ongelmia, voit ottaa yhteyttä taloudenhoitaja Eevaan talousvastaava@kasvatus-kuntoutuskoirat.fi tai 040 737 8028.

Mitä soveltuvuusarvion jälkeen?

Soveltuvuusarvion jälkeen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan pohjakoulutuksen omaavalla yhdistyksen jäsenellä on mahdollisuus jatkaa Koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyö täydennyskoulutukseen(JAMK) sekä tehdä koirakon työnäyttö.